neděle 17. října 2010

Pražma královská pečená v rozmarýnové krustě

Pražma (doráda), je další ryba, kterou mám opravdu rád. Jedná se opět o dravce s bílým masem, zřetelnými pevnými kostmi, které se snadno odstraňují, a je vhodná také pro přípravu v solné krustě, jako již zmíněný mořský vlk. Tentokráte jsem se ale inspiroval skvělou italskou kuchařkou Marcellou Hazan. Tato dáma je ikonou italské gastronomie, a její kuchařky jsou známé po celém světě pro svou „čtivost“. Recept pochází ze severu Itálie – z oblasti Emilia Romagna, a vybral jsem si ho právě proto, že tato oblast je rodištěm autorky, a její kuchařka mě okouzlila. Samozřejmě jsem si jej trošku upravil, a rybu peču v troubě.
Očištěné pražmy zbavené šupin a žáber, jsem za pomoci kuchyňské utěrky důkladně vysušil, nasolil mořskou solí, vložil do větší mísy, posypal drobně posekaným rozmarýnem, zalil olivovým olejem – nešetřete, a šťávou z poloviny většího citronu. V této směsi jsem rybky důkladně obalil, a pak přidal ještě asi 2 hrsti strouhanky. Opět jsem důkladně obalil, a při pokojové teplotě nechal asi 1,5h marinovat.
Troubu jsem předehřál na 200 °C, a rybky ještě jednou důkladně oplácal ve „strouhankové“ marinádě (ve finále zajistí křupavost a šťavnatost), položil je na plech vyloženým pečícím papírem a zastříknul olivovým olejem. Pak jsem je šoupnul do trouby, a po 15-ti minutách jsem je ještě otočil, a pekl dalších 10 minut. A máme hotovo. Pražmy jsem servíroval s bílým rozpečeným pečivem a troškou salátu z rucoly a rajčátek, ochucených jen citronovou šťávou, solí a olivovým olejem.

2 komentáře:

  1. Právě uvařeno. Právě snězeno. Bylo to výborné. Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, mám velkou radost, že Vám rybka chutnala! A když se jedná o "starší recept", kde jsem s popisem postupu i fotkami šetřil, platí to dvojnásob. P. :-)

      Vymazat