pondělí 1. listopadu 2010

Pomalu pečený vepřový bůček na jablkách, s bramborovou kaší

Osobně mě vepřový bůček nikterak zvláště neoslovoval. Nikdy jsem nebyl schopen narazit na ten hezky libový, jen jemně prorostlý. Ale teď jsem právě takový, přesně dle mých představ spatřil! .. a rovnou jako stvořený pro pečení, tedy krásný kousek s kostí, a jak známo - kde je kost, tam je i větší šťavnatost a chuť. :-) A aby byl nejen šťavnatý, ale i máslově měkký jako dortík, pekl jsem jej pomalu, při nízké teplotě, aby tuk z masa rychle nevytekl, ale téměř jen „tál“ a opětovně se „vpíjel“ do nižších vrstev masa. V tom totiž tkví kouzlo pomalého pečení..
Nejdříve si však v hmoždíři smícháme otrhané lístky ze svazečku tymiánu, trochu hrubé mořské soli a olivového oleje, a tuto směs řádně vpracujeme do bůčku, na kterém jsme ostrým nožem nařízli kůži na malé obdélníčky (díky nim se nám také bude maso po upečení lépe krájet). Naříznout se ale musí pouze vrstva kůže či tuku, maso by mělo zůstat neporušené. Takto upravený kus masa opečeme ze všech stran na pánvi, čímž se zatáhne.
Do pekáče nakrájíme asi tři jablka zbavená jádřinců (doporučuji kyselejší odrůdu – např. Granny Smith), pokrájená na středně silné plátky. Na ně pak položíme zatáhnutý bůček, lehce podlijeme vodou, přihodíme ještě svazeček tymiánu, pekáč přiklopíme, a za občasného polévání pečeme při 120°C asi 6 hodin, a následně asi půl hodiny ještě dopékáme bez poklopu při teplotě 180°C, aby nám kůžička více zezlátla. Bůček by měl být tak měkký, že by nám jím bez většího odporu měla projet kuchyňská vidlička či špejle.
Po dopečení necháme masánko odpočívat (těsně před krájením z něj lehce vytáhneme kosti – půjde to samo), a zaměříme se na šťávu z výpeku. Přecedíme ji do rendlíku, lžičkou sebereme část tuku, aby nebyla příliš mastná, přihodíme k ní asi polovinu oloupaného jablka nakrájeného na centimetrové kostičky, snítku tymiánu, svařujeme asi na polovinu objemu. Touto sladkokyselou voňavou šťávou pak přeléváme na talíři nejen plátky bůčku, který se jen rozsýpá, ale i jemnou bramborovou kaši, jejíž postup jsem již zde popisoval, a která se k této verzi bůčku hodí asi nejvíce.

7 komentářů:

  1. dal jsem tam dě půlky cibule a jedno rozčtvrcené jablko, místo tymiánu rozmarýn a drcený kmín. Výpek jak je psáno v receptu,na závěr rozmixoval. Mńamka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cuťově asi trošku odlišné, ale i tak, určitě dobré! Rozmarýn mám moc rád. P. :-)

      Vymazat
  2. Už je to v troubě :)
    Snad to bude dobrý :'O

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se to přepeklo :'(

    OdpovědětVymazat
  4. Babička mi to dala na 220 co se asi stane?? :O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odpovím na vše najednou: 1.) při postupu dle receptu by dle mých chutí mělo být jídlo dobré 2.) pokud se to připeklo, mělo se maso s jablky více podlít, nebo nebyl pekáč dostatečně přikrytý 3.) doporučuji hlídat babičku, jelikož při pečení na 220 °C se už nejedná o pomalu pečený bůček.. Celkově: příště doporučuji méně psát a raději se více věnovat vaření.. ;-) P.

      Vymazat