sobota 12. února 2011

Večerní mini degustace v Alcronu

Mou další, a velmi zajímavou návštěvou v rámci letošního Grand restaurant festivalu, byla restaurace Alcron, Radisson Blu Alcron Hotel. Návštěvu tohoto podniku jsem si sliboval už hodně dlouho, také proto, že jeho šéfkuchař Roman Paulus se svým týmem jsou zárukou perfektní kuchyně, kterou jsem měl možnost ochutnat již v hotelu Hilton, kde dříve působil, a také na každoročních Prague food festivalech. Ale Alcron je prostě pojem, takže když jsem přemýšlel, kam vyrazíme na pravidelnou páteční večeři po pracovním týdnu, Alcron zůstal vždy tak nějak stranou. A jak jsem teď zjistil – konečně!!, byla to chyba. Jeho atmosféra totiž vůbec není tak „škrobená a snobská“, jak by si člověk představoval, ba naopak - vstoupíte do oázy klidu a pohody, cítíte se jako v bavlnce, váš jazyk bude hýčkán, a pevně věřím, že takto si to plánoval i zakladatel a architekt celého hotelu, Alois Krofta – z jehož jména vznikl i název Alcron.
Hotel má dvě restaurace – Alcron a La Rotonde, z nichž každá má jiný koncept. Já jsem navštívil Alcron, a proto se budu zabývat právě jí samotnou.. Je poměrně malá – pojme maximálně 24 hostů, specializuje se na degustační menu, velmi útulná, s obrovskou atmosférou ve stylu Art Deco. Jako by jste se ocitli v dobách první republiky, kdy jsme byli téměř „pupek Evropy“, a naše gastronomie byla světová. A co jsem z této světové gastronomie ochutnal?
Na úvod to bylo čerstvé pečivo sypané sezamem s variací lanýžového a pažitkového másla a olivového oleje, celým menu nás pak provázela vína z vinařství Hort.



Prvním chodem byl Filet z tresky pošírovaný v aromatickém olivovém oleji s artyčokovým ragú, lilkovou raviolkou, šampaňskou omáčkou a sněhem z uzených kachních foie gras, kterým nám přišel talíř „zasněžit“ přímo pan kuchař. Uzené foie gras jsem ochutnával poprvé, a je až neuvěřitelné, jak zde zafungovalo, a změnilo chuť celého pokrmu.

Druhým chodem byl Dančí hřbet v pistáciové krustě s jemným pyré z červeného zelí a šípkovou omáčkou. Pochutnal jsem si – krásně vyladěné zimní jídlo – zvěřina, zelí, šípková omáčka, růžičková kapusta, vykrájené kedlubničky.., a k tomu jemně sladký řez z indického perníku..Mňam! Navíc musím uznat skvěle připravený a pozorný personál, který znal přesně způsob i délku přípravy masa, stejně jako ingredience pokrmu – žádné ptaní se v kuchyni..



A tečkou (kromě kávičky), byla Tyčinka z hořké a bílé čokolády, ovoce naložené v medovině a ledová granita ze svařeného vína.. Velmi překvapivý a skvělý dezert – ovoce (broskve) s medovinou bylo proměněno v lahodné pyré, tyčinka byla ve formě krémovitého řezu „zafoukaného“ čoko-hoblinkami a zdobena pečenou čoko „křupinkou“, a trpce sladká osvěžující ledová granita vše podtrhla.



Co dodat? - byl jsem nadšen, obrovská chuťová inspirace, chci ochutnat více!!

Žádné komentáře:

Okomentovat