neděle 13. března 2011

Na másle opečená prsa z kukuřičného kuřete s citronovou šťávou a rozmarýnovými brambory

..obyčejná kuřecí prsa? Nikoliv! Tahle jsou z francouzského kukuřičného kuřete, a naprosto jednoduše připravená, aby co nejvíce vynikla chuť samotného masa. Použil jsem tzv. kuřecí supreme, což je kuřecí prso s křidélkem, tedy to nejjemnější, co si jen z kuřete můžeme představit. A jeho jemnost podtrhuje právě přirozená chuť. „Běžné kuře“ se bohužel chuťově s takovým kukuřičným kouskem nedá srovnat – a není divu – z čeho by mělo tu chuť získat, když žije jen 36 dnů, světlo světa nespatří, jen to řízené, umělé, v režimu „nažrat a spát“, a jak roste, má ke konci života, v hale, stejně jako tisíce jeho „kolegů“, prostor menší než papír formátu A4? A navíc, aby hezky přibývalo, a moc nemarodilo, dostává preventivně dávku antibiotik.. Naproti tomu tohle francouzské, ďobalo kukuřici, a občas se mohlo i proběhnout ve výběhu, a na to aby narostlo, mělo více než dvojnásobek času. Proto je krásně žluté, šťavnaté, a tuk má tam, kde má být, a ne jen na vnitřnostech a kolem zadku..
U nás se už také pěstují kukuřičná kuřata (např. selské, farmářské), a mají se i lépe – výběh sice stále nemají, ale žijí o polovinu déle – cca 56 dnů, a mají i o něco více prostoru. Nejlépe se ale u nás mají BIO kuřata – jsou skoro jako domácí, nesmí dostávat žádnou chemii, žijí nejméně 84 dnů a dopřávají si i „luxus“ hrabání a výběhu. Abych to shrnul – ochutnejte i jiné kuře než to „běžné“, a budete překvapeni úžasnou plnou chutí. Je přece jasné, že když kilo skleníkové papriky stojí více než kilo kuřete, nebude něco úplně v pořádku. Holt, není kuřecí jako kuřecí..
Ale zpět k vaření: Kuřecí prsa osušíme, opepříme bílým pepřem, osolíme, kůži potřeme kouskem másla, a vložíme na rozpálenou pánev kůží dolů. Na středním plamenu opékáme 5minut, následně je obrátíme kůží nahoru, přidáme kousek másla, a opékáme dalších 5 minut. Aby se máslo nepřepálilo, můžeme přidat trošku olivového oleje. Následně prsíčka vložíme do pekáčku kůží nahoru, dáme na ně kousek másla, a vložíme na 10-15 minut (dle velikosti prsou) do trouby předehřáté na 200°C dopéct. Pak prsa vyndáme, a necháme odpočívat.



Mezitím si připravíme šťávu na polití – pokud máme v pánvi hodně tuku, vylejeme jej, pánev zahřejeme, a přidáme do ní trochu citronové kůry a šťávu z poloviny většího citronu. Krátce zahřejeme, vmícháme kousek másla, a touto máslovo-citronovou šťávou jemně polejeme kuřecí prsíčko, položíme na něj plátek citronu, a můžeme podávat. Jako přílohu jsem zvolil rozmarýnové bramborové soudky: Brambory seřízneme na špičkách, např. škrabkou na citrusy vytvoříme proužky, a povaříme je (jako na bramborový salát) v osolené vodě. Potom je osušíme a na olivovém oleji s jehličkami rozmarýnu lehce orestujeme. Spolu s kyselkavou citronovou šťávou skvěle doplní šťavnatou chuť kuřátka. A hlavně si všimněte jeho pevné a silné kůžičky – díky ní neunikne žádná úžasná šťávička..

2 komentáře:

  1. Zdravím, děkuji za recepty, takhle stránka je fajn :) ( dnes se chystám na žemlový knedlík). Kde se dá takové kukuřičné kuře sehnat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji! Tohle kukuřičné kuřátko bylo francouzské, z Makra. Pokud byste preferovala běžněji dostupné, nicméně ne tolik žluté, můžete si koupit Vodňanské Zlaté kuře, a jednoduše si "díl supreme" vyrobit. Stačí odkrojit spodní část křídla, paličku ponechat na prsu, a prsíčko vyříznout. Stehna pak můžete třeba upéct, nebo naplnit pod kůži, a skelet poslouží na dobrý vývar. :-) P.

      Vymazat