úterý 12. července 2011

Barbecoa – večeře v londýnské restauraci Jamieho Olivera

.. přesněji Jamieho Olivera – kterého snad zná každý, a Adama Perryho Langa – newyorského šéfkuchaře a specialisty na grilované lahůdky. Sídlí v moderní 20 New Change Passage a otevřena byla vloni na podzim – Jamieho nejmladší londýnská restaurace. Soudě dle návštěvnosti, si své zákazníky získala velmi rychle, a jak jsem se mohl přesvědčit na vlastní oči, čich a chuť, určitě ne jen díky slávě těchto šéfkuchařů. Vše se zde griluje, peče a udí na dřevě či dřevěném uhlí, a díky otevřené kuchyni, vám nezůstane nic utajeno – stačí jen zvolit ta správná místa. A komu se nechce nahlížet kuchařům „do ohně“, má možnost fantastického pohledu na katedrálu St. Paul´s, která se ne náhodou podobá té Vatikánské.






















Největší zajímavostí a trošku i zvláštností této restaurace je, že je zásobena masem z vlastního řeznictví, které nabízí vyzrálé kousky výhradně od vybraných lokálních farmářů. A skvělé je, že v něm můžete běžně nakupovat bez nutnosti návštěvy restaurace – je v přízemí budovy, a prakticky je nelze minout. Bohužel už ale měli po zavíračce, takže jsem se kochal pouze přes sklo..




















V restauraci s námi ale naštěstí počítali, a rezervaci nezrušili i přes cca 20 min. zpoždění dané londýnskou dopravou. Personál byl velmi milý, a číšník Martin pohotově nabídnul i čerstvé ryby a aktuální kousky denního menu. Restaurace nepůsobí nikterak okázale, a ačkoliv má předepsaný dress code (smart casual), nelekejte se, nejde o žádnou snobárnu - je to kvůli tomu, aby člověk nedorazil „v šortkách a s batůžkem“, a zbytečně se pak necítil mezi návštěvníky z řad úřednictva trapně, a mohl se plně soustředit na pořádný kus masa – o to jde v Barbecoa především.






















Po poradě s číšníkem jsme volili „to nejlepší“ ze stálé nabídky. A skutečně jsme si pochutnali – takže obrazem a pokusem o překlad..

„Uzeno-grilovaná“ (Pit-Smoked) žebírka s koriandrem a chilli:




















Tatarák s lehkou ančovičkovou omáčkou Aioli, řeřichou potoční a focacciou:




















„Uzeno-grilované“ (Pit-Smoked) hovězí žebro s Worchestershire Glazé a kaše Irish Champ s řeřichou potoční:




















Grilovaný nízký roštěnec (425g) vyzrálý metodou suchého zrání (Dry Ageing) s česnekem, ančovičkou a citronem, a restovaná čekanka:




















Chocolate Nemesis (recept River Café):




















Vin Santo Rose Cake, nakládaný citron s vanilkou, Crème Fraîche, a krystalizovaný plátek růže:




















Zkrátka - restaurace stojí určitě za návštěvu, a pokud byste v Londýně plánovali kus pořádného a kvalitního masa, Barbecoa je to pravé (což po návštěvě různých „steakhousů“ 2x podtrhuji). A pokud bych měl srovnávat „podobné“ restaurace u nás, nemáme se za co stydět - třeba ČESTR by mohl minimálně co do kvality Barbecoe směle konkurovat. Koneckonců právě metoda suchého zrání masa – Dry Ageing, je jeho vlajkovou lodí..




2 komentáře:

  1. Nejvic me dostalo to reznictvi vracel sem se tam snad 4 x :D

    OdpovědětVymazat
  2. To věřím, a tíše závidím ;-), já zíral pouze přes sklo.., a další den už odlétal domů. Příště se tam ale určitě vydám znovu. Jsem zvědav i na novou restauraci Gordona Ramsayho, která otevřela nedávno přímo naproti Barbecoa, a taky na to, jak si "hoši" konkurují.. ;-) P.

    OdpovědětVymazat