úterý 25. října 2011

Slepice na paprice s jemnými krupicovými noky

Kdo by neznal Slepici na paprice? Je to jídlo mého dětství - přitom jsem ho ale sám nevařil, protože byl vždy trošku problém se sehnáním té pravé, žluťounké, slepice. Samozřejmě je možno dusit na paprice i kuře, ale bude mu chybět „trošku“ na výraznosti – na straně druhé, vaření bude mnohem rychlejší. Doporučuji ale zůstat u slepice, a navštívit trh nebo zapátrat u sousedky za plotem, a slepičku si obstarat – hlavně ať to není polomodrá, nadopovaná, v kleci týraná chudinka – z té bychom moc chutí a radosti neměli..
Mám rád pomalou kuchyni, takže doporučuji vaření rozložit do dvou dnů, protože má dvě části. Ne že bychom dva dny usilovně vařili, jen je dobré si připravit nejdříve vývar, což zabere cca 3,5h, a další fázi věnovat čistě výsledku. Inspirací mně byl Jiří Štift a kniha BIO menu, v případě noků pak věhlasný Vilém Vrabec..
Slepici rozporcujeme, pro fázi dva ponecháme to nejchutnější – prsíčka, stehýnka a spodní část křidélek. U křidélka necháme i kus prsíčka (porce bude vypadat i chutnat lépe), stehýnka rozdělíme na 2 části, u všech kousků ponecháme kůži a kost (nositele chuti a ochránce proti vysušení) - kdo nemá kůži rád, je lépe ji odstranit až na talíři. Zbytek nám poslouží k přípravě vývaru. Na troše slunečnicového oleje opečeme zbytky slepice spolu s překrojenými 2 cibulemi, půl plátkem celeru, 1 petrželí, 2 mrkvemi, 1 bobkovým listem a pár kuličkami pepře. Jakmile máme opečeno, vše zalejeme cca 2 l studené vody, přidáme trochu soli, přivedeme k varu, a následně na malém plamenu táhneme minimálně 3h. Zlatavý vývar poté přecedíme, a „fáze 1“ je hotova. :-)




















V hrnci na másle orestujeme dozlatova 2 cibule, a přidáme lžičku drceného kmínu a lžíci rajčatového protlaku. Dlouze jsem váhal, zda protlak vůbec použít a neodklonit se od receptu, ale další autor kuchařky – věhlasný Vilém Vrabec, mě o variantě Slepice na paprice s použitím rajčat utvrdil. Protlak zarestujeme (opravdu dodá na pikantnosti a barvě), přidáme 3 lžíce hladké mouky a vytvoříme hustou jíšku. Přisypeme lžíci mleté papriky, opět krátce zarestujeme, a metličkou zašleháme cca 1 litr připraveného slepičího vývaru, ze kterého jsme sebrali přebytečný tuk, a dochutíme solí a pepřem.
Na pánvi s trochou slunečnicového oleje opečeme nasolená slepičí stehýnka a prsíčka s křidélky dozlatova, a vložíme je do omáčky. Přihodíme pár větviček tymiánu, a na mírném plamenu dusíme, dle stáří zvířete, do měkka (cca 3h). Maso vyjmeme a přikryté uložíme na teplém místě. Do omáčky nalijeme 2 dl sladké smetany, necháme provařit, a vše přes jemný cedník přecedíme (omáčka nemá být příliš hustá).
V průběhu dušení si připravíme lehounké krupicové noky (opravdu jsem z nich byl nadšen, a to nepatřím mezi „těstožrouty“). V kastrole přivedeme k varu 250 ml mléka s 60g másla a špetkou soli, a následně vmícháme 120g mouky krupice. Vznikne nám cosi jako velký knedlík, který necháme přikrytý fresh fólii v míse vystydnout. Potom k němu přidáme postupně 2 vejce, 2 žloutky, špetku soli, trochu muškátového oříšku a 60g polohrubé mouky. Vše zpracujeme, a na závěr zlehka vmícháme sníh z 2 bílků. Za pomoci 2 lžic tvarujeme podlouhlé noky, které vkládáme do vroucí osolené vody, a na středním plamenu vaříme cca 8 minut. Hotové vylovíme cedníkem nebo drátěnou lžící, zakápneme trochou másla, aby se neslepily, a uložíme na teplém místě.
Celý náš výtvor servírujeme na předehřátém talíři, spolu se snítkou tymiánu. :-)

6 komentářů:

  1. Česká klasika, milovaná mojí dcerkou. Proto ji také často vaříme a potvrzuji, že slepice je opravdu lepší než kuře. Dělám ji bez protlaku, ale vidím, že i s ním vypadá výsledek skvěle - budu muset vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  2. Díky HaF, a jsem zvědav, jak bude verze s protlakem chutnat - učitě dejte vědět. :-) P.

    OdpovědětVymazat
  3. Oblíbené jídlo mého syna. Dělám hlavně slepici, je vynikající. Tak jako HaF nepoužívám protlak, ale zkusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ..a mé také. :-) Mamka protlak taky nedávala, ale dodá tomu šmrnc. Doporučuji, a jsem zvědav, jak Vám bude chutnat! P. :-)

      Vymazat
    2. Teď v létě vařím hlavně zeleninu ze zahrádky, slepice tak brzo nebude, ale dám určitě vědět až ji uvařím.

      Vymazat
    3. Prima, těším se! :-) V létě jsem taky na lehčí jídla. Krásné léto přeju! P. :-)

      Vymazat