čtvrtek 13. října 2011

Smetanová houbová omáčka ze suchohříbků, s vařenými mini brambory

Konečně mám houby! Tedy ty z lesa.. Konkrétně hřib hnědý, čili suchohřib. Volba je jasná, suchohříbky se spojí na své poslední cestě se smetanou, a omáčka jako lusk bude tu! Bez smetanové houbovky si nedovedu představit žádný podzim, a její chuť a vůně mě vždycky tak trochu vrátí do dětských let, kdy jsem si ji vychutnával lžící z misky.
Asi 500g hub (suchohřib není podmínkou – využívám i babky, klouzky, janky, kozáky – zkrátka vše známé, jedlé, s masitým, rourkovitým podhoubím) očistíme, a nakrájíme na cca 2mm tenké plátky, pidi kousky stačí překrojit napolovic. V hrnci rozpustíme cca 50g másla, a necháme na něm zesklovatět 2 velejemně pokrájené šalotky. Následně přihodíme houby, sůl, trošku drceného kmínu (není nutný) a bílý pepř. Lehce promícháme tak, aby se plátky, dříve než změknou, nerozlámaly, po změknutí dusíme pod poklicí asi 30 minut. Průběžně kontrolujeme, zda se nepřipalují, v případě potřeby podléváme malým množstvím vody či hovězího vývaru (v řádu lžic). Udušené houby odstavíme.




















V nejlépe nepřilnavém kastrolu si připravíme bešamel: Z 80g másla a cca 60g hladké mouky vytvoříme hladkou jíšku, do které za stálého míchání metličkou, přiléváme 1l horkého plnotučného mléka. Dochutíme solí, bílým pepřem, a na mírném plamenu za častého míchání, provařujeme 30 minut. Poté přidáme podušené houby a opět na mírném plamenu provařujeme dalších 30 minut. Následně si odebereme asi 2 naběračky omáčky do misky, přidáme do ní 250g kysané smetany, a vše řádně umícháme metličkou v kompaktní hmotu, kterou nalijeme zpět do kastrolu (kdybychom do horké omáčky dali kysanou smetanu rovnou, vytvořily by se nám bílé sraženinky, o které rozhodně nestojíme). Promícháme, krátce prohřejeme, v případě potřeby dochutíme solí a bílým pepřem.
Na závěr omáčku odstavíme, a pro vyšší jemnost a lesk do ní zamícháme pár kousků studeného másla. Smetanovou houbovku nejraději servíruji do hlubokého talíře či misky spolu s malými vařenými brambůrky (s knedlíkem mně prostě nejede), a jako bonus pro oko, přihodím kousek petrželky a pár rozpůlených hříbků, opečených jen tak, na olivovém oleji. Má - letos první houbovka je na světě, a jakoby už nebyla. Vlastně už není.. ;-) A pokud přeci jen nějaká zbude do dalšího dne, a bude se nám zdát při ohřívání příliš hustá, jako každou bešamelovou omáčku ji můžeme zředit troškou mléka, a krátce povařit.

18 komentářů:

  1. Houbovku miluji, jen naše děti v ní nesnášejí tu konzistenci hříbků. Takže na talíři u mě a manžela servíruji takhle klasicky a dětem omáčku proženu mixérem. Je to hrůza, ale ony to pak vážně sní!

    OdpovědětVymazat
  2. Hlavně že jim nevadí chuť hub, HaF, o hodně by přišly. A třeba postupem času dojdou sami k názoru, že je prima si do hříbku i kousnout. :-) P.

    OdpovědětVymazat
  3. Poctivé suroviny, bez chemie, podrobný nekopírovaný recept, dělané s láskou... toto je taky moje parketa. 100 bodů! (PAX)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky PAX, jsme na společné notě! :-) P.

    OdpovědětVymazat
  5. Já bych si dala houbovku, kdy a kde???

    OdpovědětVymazat
  6. Je to skutečná ňaminka, včera byla k obědu.Dnes hurá do lesa, snad se najde na řízečky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :-) A řízečky bych si dal hned! Zkoušel jsem smažit žampiony portobello, ovšem na smaženou bedlu nemají ani náhodou. Jaký byl "úlovek"? P. :-)

      Vymazat
  7. Tak to je dnešní oběd a k tomu porková polévka s curry a na zakousnutí prezidentská bábovka :-))
    Takhle se fakt hubnout nedá :-))
    Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm, prezidentská bábovka! Díky za inspiraci, Pavlíno. :-) P.

      Vymazat
  8. Ach můj bože, lepší houbovku jsem nejedla :-)
    Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám velkou radost, že chutnala, díky Pavlíno!! :-) P.

      Vymazat
  9. Pro velký úspěch dneska znova :-))
    Ovšem s knedlíčkem..na přání..já bych radši brambory, ale návštěva je návštěva a jednou ochutnali knedlík dle Vašeho receptu..:-)
    Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé, Pavlíno, mám radost! No jo, host do domu.. ;-) Který knedlík jste dělala? :-) P.

      Vymazat
  10. Dostala jsem neukojitelnou chut na tuhle houbovku. Takže jsem večer namočila přiměřené množství sušených hub a ráno se do ní postila. Tu vodu, ve které se máčely..tu jsem nevylila. To je čistá esence lesa :-)) Takže jsem tím malinko podlévala houby při dušení a přidala jsem ji pak do bešamelu. Musím říct, že to není nic proti ničemu a na dnešní oběd se vážně těšíme. :-)) Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje slova, Pavlíno - ani kousek lesa nazmar! ;-) Pokud používám sušené houby, nikdy výluh nevylévám - byla by to věčná škoda! Doufám, že houbovka chutnala. :-) P.

      Vymazat
  11. S touhle vaší omáčkou slavím neskutečné úspěchy :-))
    Ta jde rovnou do ledvin..:-) Díííky Pavlína

    OdpovědětVymazat