pondělí 20. srpna 2012

Mojito – letní osvěžení, jak má být..

Vlna veder dorazila v plné, dokonce rekordní síle, je třeba se osvěžit.. Mým tipem je Mojito! Kyselost a vůně limetky, vanilkově karamelová chuť rumu a třtinového cukru, svěží stopa po mátě, to vše ledově chladné.. Tak, a ingredience máme!
Pro ty, kteří „mochíto“ neznají (najde se vůbec někdo??): Mojito je tradiční kubánský koktejl, s historií sahající až do 16. stol., který si svou současnou podobu - s „bílým“ rumem, získal na počátku 20. stol., právě na Kubě. Je tedy jasné, že ho nemůžeme tvořit z tuzemáku a citronů, jak už jsem jednou taky zažil - naštěstí se jednalo jen o „domácí kreativitu“. V některých „barech“, aby ušetřili, se pro změnu přidávají různé sirupy pro zvýraznění, a mátu a limetku pak používají v množství „sotva na okrasu“. Výsledkem je pak něco, co se s mojitem nedá ani srovnat.




















Do tlustostěnné long drink sklenice 3,5dl (např. v IKEA za 9Kč) hodíme řádně omytou limetku, nakrájenou na 8 dílků, a přisypeme 2 lžíce třtinového cukru (použil jsem zlatý, s tmavým by nevypadalo mojito tak dobře). Přilijeme 0,5dl bílého rumu (používám Key Rum), a vše řádně kroutivými pohyby promačkáme drtičem na limetky (investice do něj se vyplatí, různá topůrka, vařečky, a podobné domácí náhražky, nemají ten správný efekt). Přidáme hrst lístků čerstvé máty (z 1 - 2 stonků), opět promačkáme drtičem, ale už s menší intenzitou než limetky, a promícháme míchátkem. Přisypeme několik kostek ledu nebo ledovou tříšť (na Kubě se používají právě větší kostky ledu), a za stálého míchání dolejeme perlivou minerálkou po okraj. Dozdobíme lístky máty, a můžeme se osvěžovat.. Samozřejmě nesmí chybět brčko! (já ho mám 2v1 - v míchátku.. ;-)).

6 komentářů:

  1. Krásně jsem se zasnila! Mojita jsme ve velkém popíjeli před dvema lety. Často k nám chodila má dobrá kamarádka a máty bylo na zahrádce víc než dost. Krásné léto. U kamarádky nastaly životní změny a jak přestala docházet, nebylo s kým popíjet za letních dnů mojito.
    Inu nejvyšší čas s tím něco udělat a dopřát si ho třeba i sama! (Manžel je totiž pivař a vinař)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá HaF, jsem moc rád, že jsem mohl trošku přispět k Vaší letní náladě! :-) Já už mám mátu téměř vymýcenu, musel jsem tedy na trh. Pevně věřím, že si Váš manžel, alespoň jako aperitiv, od Vás minimálně jednou mojita "ucucne". Kdo by taky odolal? Má být ještě hezky, tak určitě ještě nějaká ta grilovačka letos proběhne.. :-) P.

      Vymazat
  2. Moc bych za to nedala, že dozdobené je to meduňkou :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) ..trošku to k tomu svádí, ale je to opravdu máta. Ovšem ne peprná, ale marocká, a ta nemá tak hladké lístky, a je o něco jemnější. Krásné léto! :-) P.

      Vymazat
    2. peprna je na mojito pomerne silne kafe, pak ma clovek trochu pocit, ze pije "zelenou". peprna je prima na caj, jednak to uklidni zaludek, druhak v lete mirne zchlazeny, jemne dochuceny platkem citronu a lzickou medu, je vyborny na zizen :)

      Vymazat
    3. :-) Je v tom opravdu rozdíl. Dříve jsem mátu vnímal prostě jako "mátu".. Letos máme na balkoně 5 druhů, a pestrost chutí je opravdu znát. Některé jsou skvělé také do zeleninových salátů, a kombinaci s jahodami asi nemusím ani zmiňovat.. ;-) P.

      Vymazat