čtvrtek 22. listopadu 2012

The Real Meat Society – řeznictví, kterému nelze odolat

Aby byl můj blog zase o kousek pestřejší, přidávám novou „rubriku“ – Nákupy a Tipy. Budu se v ní dělit o své nadšení při výběru a nákupu ingrediencí a surovin (trička a boty tedy nečekejte), vše jako obvykle doplním i nějakým tím obrázkem, a budu doufat, že vás i inspiruji a vyměníme si své postřehy vzájemně. :-)
O tom co mně nechutná, nebaví, kde jsem si naběhl, kam už nevkročím, co nepozřu nebo o tom, co je „nemastné/neslané“, psát nebudu. Veřejným kritikem se necítím, ani jím být nechci.
Nákupy a Tipy tedy budou o místech, která mě něčím obohatí a nadchnou, kam se rád vracím, kde na něco zajímavého narazím, a zaujme mě - třeba nezvyklá kvalita. Doplním tím již existující „zážitkové foto rubriky“ z restaurací, cestovaní a food festivalů. Vaření ale stále zůstane na prvním místě! Půjde jen o takovou další „špetku šafránu“, a stejně jako doposud – bez komerce. Toliko úvodem.. ;-), a konečně konkrétně – o místě, kde se cítím jako v ráji – RÁJ(i) MASA, řeznictví The Real Meat Society (TRMS).




















Mottem i logem řeznictví jsou „šťastná zvířátka, která žijí venku, v péči těch nejlepších českých farmářů“, a po mých X návštěvách, jsem „šťastným zvířátkem“ i já (k mému štěstí – na konci potravinového řetězce). Řeznictví je v podstatě malým krámkem (tak mu i říkají), a nachází se v Náplavní 5 v Praze, jen kousek od metra Karlovo náměstí. Není to „jen řeznictví“, ale opravdu krámek, kde seženeme nejen skvělé české maso, ale i radu, recept, inspiraci, a hlavně ochutnáme pokaždé něco nového. Můžeme odsud odejít také třeba s kuchařkou, sáčkem vajec, hříbků, mořské soli, bylinkou, .. prostě vším, co potřebujeme pro naše vaření a mlsný jazýček.




















Majitelem je Paul Day – Angličan a šéfkuchař známé a oceňované pražské restaurace Sansho. Jeho tým jsou řezníci s velkým Ř, maso je opravdu baví, a např. jejich hovězí „flat steak“ z plece, který je snad jemnější než svíčková, mluví za vše, a nevím, kde jinde bych jej koupil.




















Maso je zde opravdu ze „šťastných a spokojených zvířátek“, tedy z menších, českých, buď přímo BIO, nebo volných chovů, vždy perfektně vyzrálé. A věřte, že to okamžitě poznáte na jeho struktuře, vůni a především chuti. Osobně označení BIO příliš nepodléhám, a dám raději přednost vypěstované zelenině od zemědělce např. z Litoměřicka, která BIO certifikaci třeba vůbec nemá. Přímý nákup od pěstitele bez zbytečného podchlazování a „fresh fíglů“, je dle mého názoru vždycky lepší. Ale s masem, to je trošku jiná kapitola.. „Pustit chlup“, a třeba koupit raději méně, ale mít maso bez zbytečné vody, křehké, a ze zvířete, o němž vím, že se mělo fajn, to je to, co chci, a co mi dělá radost! Např. zdejší hovězí zraje metodou suchého zrání 9 týdnů, a je jako dortík. Ochutnal jsem pěkných pár kousků, a po „baleném dovozu“ už asi nesáhnu. Proč taky, když si můžu více pochutnat, a ještě podpořit české zemědělce a chov našich zvířat? Skutečným trhákem je zdejší vyzrálé vepřové z přeštických prasátek ze Sasova, chovaných „pod širákem“, a bouraných po anglicku. Při sledování britských food TV pořadů či návštěvě Londýna jsem vždy mlsně a s obdivem sledoval ty krásné vepřové kousky s tukovým krytím a kůží, díky které vepřovou pečínku (ať už kýtu nebo kotletu) prostě nevysušíme, a bude plná šťávy. U nás bývala pečínka s kůží také zvykem (stačí zalistovat nejednou starou českou kuchařkou), ale když chci v běžném řeznictví takovou kotletku s kůží, řeknou „pane, to my neděláme“, a o nějakém zrání, si můžu taky nechat zdát.
A právě proto mám z TRMS krámku takovou radost, a píšu o něm. Slovo „nemáme“, tam prostě neznají. Požadavky zákazníka si zapíšou, ověří dostupnost, objednají, a ještě zavolají, že mám maso připraveno. Králík, kachna, husa, krůta, kuře, jehně, kůzle, ale i nožky, sádlo, vnitřnosti, ouška, .. nic není problém. Jednotlivé kusy vykostí, svážou, připraví k pečení a přihodí i recept – vše dle přání. Ano, cena je vyšší, než jsme zvyklí ze supermarketů, ale plně odpovídá kvalitě masa, které jsme si v řadě případů odvykli, nebo na ni rezignovali. Ona ta péče o zvířátka, menší chov, zrání masa a s ním přímo související nemalý úbytek váhy, prostě něco stojí. Zkrátka není to styl „výkrmná hala s minimem pohybu, jatka, chladící pult“. Měli bychom si uvědomit, že pokud stojí paprika 99Kč/kg, kuře za 50Kč/kg asi nebude bůhvíjaké „kvalitativní terno“. Ale takové kuře v TRMS naštěstí nekoupíme. Na stranu druhou tam seženeme třeba báječná vepřová kolínka z přeštíků za 60Kč/kg, a to při jejich kvalitě skutečné terno je. :-)


















  
  
Abych nezůstal jen u „čisté flákoty“, mé pozornosti neunikly ani jejich čerstvé klobásky různých druhů a příchutí, a teď nově i slanina a gammon - 4 dny marinované v třtinovém cukru a soli. Hotové snídaňové lahůdky. Pokaždé mě něčím překvapí. Prostě jsem nadšen, a přesně takto si představuji „své“ řeznictví a „svého“ řezníka. Kdykoliv sem přijdu, stávám se „šťastným zvířátkem“, které pak odchází s lahodnou kořistí a vědomím, že i jí umožnili žít důstojný, a třeba i šťastný život. :-)
A hurá s ní na pánev či pekáč! ;-) A jak taková kořist z TRMS vypadá, a jak to s ní dopadá..?

Půl kilový rib eye steak s hříbky opečenými na másle
&
Block steak s rozmarýnem a uzenou solí Maldon




















Steak z kýty přeštického vepříka, s pepřem a zeleninovým salátkem
&
Kotletka z přeštického vepříka, pečená s dýní a kořenovou zeleninou




















Křupavá pečínka z kýty přeštického vepříka pečená na dýní a česneku
&
Hovězí žebro, zatím čekající.. ;-)

  

   

22 komentářů:

  1. Tak tento příspěvek je spíš gastromučírna. Závidím tuto prodejnu! Ale třeba jednou, snad, se dočkáme i v jiných městech!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám z řeznictví velkou radost, HaF! Zrovna včera jsem ochutnal jejich novinku - vinnou klobásu. Byla skvělá, tak masitou jsem ještě nejedl. Myslím, že u nás klobasa bude - letos poprvé, i na štědrovečerním stole. :-). Jinak taky doufám, že se podobná řeznictví rozrostou, je to čistě o tom, co lidi chtějí nakupovat.. Bylo by fajn, kdyby jednou poptávka po kvalitě převýšila poptávku po kvantitě. P. :-)

      Vymazat
    2. Je to nehorazna zlodejna pro normalni lidi nedostupna, ceny jsou na urovni Londyna kde jsou vyplaty desetinasobne. Sestupte na zem pane reznik Pepito. V Cesku mate stovky skvelych rezniku se stejnou kvalitou masa za petinu ceny.

      Vymazat
  2. Díky za tip, o krámku už jsem slyšela, ale nebyla. Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vřele doporučuji, Jindro! Právě se mi v troubě pomalu pečou, už od včera, jejich hovězí žebra. A oběd bude za chvíli hotov.. ;-) P.

      Vymazat
  3. Tak ta pečená žebra Short Ribs jsem dnes obědval a včera večeřel. Zítra budou na webu. Doslova úchvatné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, Pavle, jejich maso je prostě na jedničku! Pak už jen zbývá správná úprava (doporučuji třeba zmíněné pečení přes noc - http://www.pepato.eu/2012/01/hovezi-zebra-pecena-pres-noc-marinovana.html ), a můžeme si mlaskat. P. :-)

      Vymazat
    2. Ja jsem si take koupil uchvatne Short Ribs v New Yorku staly $10 za 2 libry/kilo.

      Vymazat
  4. My partner and I absolutely love your blog and find many of your post's to be exactly what I'm looking for. Do you offer guest writers to write content in your case? I wouldn't mind producing a post or elaborating on many of the subjects you write in relation to here. Again, awesome website! outlook email login

    OdpovědětVymazat
  5. This is really good and useful information. Thanks for posting. Foreign visitors can apply for a Turkish Visit Visa online. 100 Eligible Countries can apply for Turkey Visa.

    OdpovědětVymazat
  6. My goodness, Your post is so relatable you are really grabbing attention with this article. I suggest to the reader that if you want to explore India’s beauty, culture, tourist place or meet with family , friends and relatives, then applying for an India tourist visa is an online authorization for the foreigner.

    OdpovědětVymazat
  7. Excellent post.. Thank yo The foreign traveling to Kenya must fill up the Kenya health surveillance form to enter into the country. For ensuing the safety of the citizen and foreign tourist.

    OdpovědětVymazat
  8. Great job! I really like your work. US citizens are eligible to apply for the Indian tourist visa. The process of Indian tourist visa for US citizens is fully online.

    OdpovědětVymazat
  9. Nicely described points here.. thank you for this work In urgency, the travelers want to apply for e visa, then he/she can apply for Azerbaijan urgent visa through this application you will get visa within few hours.

    OdpovědětVymazat

  10. Hello sir, Your post is excellent. Indian visa is an electronic authorization to travel to India for business, tourism, or medical visits. Now you can apply for e visa to India online.

    OdpovědětVymazat
  11. Great job! I really like your work. Nicely described points here. The Turkish government provides electronic Turkey visa USA which is travel authorizations to United States citizens. It is for people who want to travel to Turkey without applying for a visa in advance and is different from a standard visa.

    OdpovědětVymazat
  12. I read your article last night and it's so amazing. I have shared it with my friends. I hope you will publish more articles like this. People who are willing to travel to Turkey. They can apply for a electronic visa Turkey from the website. You need an internet connection and valid documents. Travelers can apply from anywhere in the world.

    OdpovědětVymazat
  13. Your blog is a tapestry of intellect, each post a carefully woven thread of wisdom. The simplicity with which you unravel complex ideas is truly commendable. Your storytelling finesse creates a delightful reading experience.

    OdpovědětVymazat
  14. Your blog is a work of art! The well-crafted blend of deep insights and captivating narrative takes readers on an enriching voyage of discovery, leading them to a realm of understanding and motivation where the potency of language is reawakened in them.

    OdpovědětVymazat
  15. This blog has won me over entirely! It has become my ultimate source of top-quality content. The latest post perfectly demonstrates the blogger's unwavering commitment to excellence, offering readers a treasure trove of valuable knowledge and practical tips. The author's incredible ability to break down complex concepts into easily understandable gems of wisdom is truly awe-inspiring.

    OdpovědětVymazat
  16. Your blog is an enthralling intellectual expedition, with each post serving as a source of insightful reflections. Your articulate expression of complex ideas is truly commendable. I'm eagerly anticipating more profound insights in your digital sanctuary.

    OdpovědětVymazat
  17. Music Therapy in Adults With COPD can benefit from music therapy, which uses music-based interventions to address the psychological, emotional, and physical aspects of the illness. Breathing issues are a hallmark of COPD, and these issues can worsen anxiety, despair, and overall quality of life. https://www.muziekmantra.com/blogs/music-therapy-in-adults-with-copd/

    OdpovědětVymazat