neděle 31. března 2013

Boží Milosti – s pivem Matuška, smažené na másle..

Letošní křesťanská část Velikonoc míří ke svému závěru, přišel čas na tu světskou, trošku zábavnější. Abych do ní vnesl i část toho „duchovna“, neodpustím si další z tradičních velikonočních laskomin – Boží Milosti. Jedná se v podstatě o další pašijové pečivo, které dle pověstí, suplovalo i hostie. Je však mnohem chutnější, čerstvé, a vyrobeno doma.. ;-)
Tvar Božích Milostí může být různý, pokud do nich však chceme opravdu „vtisknout“ slavnostní a liturgický punc, měla by z nich, už na první pohled, být zřejmá trojjedinost Boha – Otec, Syn, a Duch svatý. Do vykrájených tvarů z těsta proto děláme rádlem zářezy, vypichujeme tři kolečka, nebo vykrajujeme jen trojúhelníčky, jak je libo, vše v duchu čísla 3.
Receptů na těsto je celá řada, vždy se však jedná o tužší těsto. Má inspirace pochází od paní Fouskové z Brna, a vychází z více žloutkového nudlového těsta, obohaceného o citronovou kůru a trochu piva. Výsledek je pak krásně křupavý, křehký, a pokud se Boží Milosti ochrání před velikonočními nájezdníky, má i dlouhou trvanlivost.
Do odměrky si vyklepneme 4 žloutky, rozkvedláme, a doplníme je do poměru 1:1 světlým pivem, můžeme i o něco více, celkem cca 70 – 100ml. Nemusíme mít tedy obavu, že by bylo pivo z pečiva cítit, ba právě naopak! Použitím nefiltrovaného piva (v mém případě světlý Matuška), dodáme, na rozdíl od vody používané do obyčejného nudlového těsta, plnější chuť a větší křehkost. Do mísy si přesejeme 250g hladké mouky, zamícháme do ní kůru z 1 BIO citronu, špetku soli, a řádně do ní zapracujeme směs pivka a žloutků. Těsto bude tuhé, jako na nudle, takže zapojíme sílu, a hněteme a hněteme. :-) Hladký bochánek přikryjeme fresh fólií, a necháme v lednici cca 30minut odpočívat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A teď přijde ta nejtěžší dřina – z těsta vyválíme cca 1 - 2mm silný plát. Samozřejmě si můžeme pomoci i strojkem na těstoviny, pak to bude hračka, já jsem si ale poctivě „zaválel“, až mně vznikl cca 50cm kruh.. Poté rádélkem vytváříme obdélníčky nebo trojúhelníčky, do kterých vytvoříme dva zářezy (nedokrajujeme až ke kraji), které nám tvar opticky rozdělí na tři části. Prostřední proužek pak pomocí nože nebo špejle mírně přehneme, aby po smažení „symbol 3“ více vyniknul. Také můžeme vypichovat tři kolečka, jak jsem už zmínil. Po dávkách pak vhazujeme do rozpáleného tuku - často se používalo sádlo, paní Fousková slunečnicový olej, a já jsem, pro větší vůni, použil přepuštěné máslo. Smažíme jen velmi krátce, těsto se ihned nafoukne, a jakmile začne zlátnout, pinzetou ho obrátíme, dosmažíme, a šup ven okapat na papírovou utěrku. Výhoda tohoto těsta je, že prakticky vůbec nenasákne tukem, takže si užije i dietář.
Ještě teplé Boží Milosti obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou, a můžeme ihned ochutnat naši „domácí hostii“. :-) Skvěle chutnají i studené, díky absenci cukru v těstě nejsou ani příliš sladké, v kombinaci s čajem, či douškem Matušky, se budou přímo rozplývat na jazyku. Veselé Velikonoce, a držím nám palce, aby už konečně dorazilo i jaro! :-)
 
 

1 komentář: