úterý 28. května 2013

Lehké tvarohové noky s křupavou skořicovou strouhankou, a rebarborovo-jahodová omáčka..

Blíží se období „jahodových žní“, mého nejmilejšího ovoce. Ačkoliv jsou jahody všude k mání po celý rok, na kousky té nejlepší chuti musíme počkat právě na počátek léta. Potřebují prostě pořádnou dávku sluníčka, a ne jen světlo skleníku, na jehož konci stojí chladný kamion..
I přesto, samou nedočkavostí, jsem malinko předběhl lokální „kunratickou sezónu“.., a pochutnal si na „italském importu. Podařilo se mi totiž pár takových sladkých jahůdek, které nejen krásně voněly, ale i chutnaly, a na řezu byly hezky červené, sehnat už teď.. Některé jsem sezobnul jen tak, pár jsem utopil v šáňu (vinaři snad odpustí), a zbytkem obohatil českou rebarboru, jejíž sezóna právě vrcholí. Toto chuťové duo jsem pak spojil s lehkými tvarohovými noky bez zrnka mouky, které jsem se naučil na lekci vaření v Alcronu.
Nejprve si svaříme rebarboru – 400g červenější části řapíku omyjeme, nijak neloupeme, pokrájíme na cca 2cm kousky, hodíme do kastrůlku, přihodíme 160g pískového cukru a 160g vody. Přivedeme k varu, přiklopíme poklicí, snížíme plamen, a vaříme cca 5 minut. Poté necháme rebarboru vychladnout na pokojovou teplotu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
V průběhu chlazení rebarbory si připravíme těsto na noky: 100g střídky z bílého toastového chleba zbavené kůrky (cca 8 plátků) rozmixujeme v kutru (mixeru se srpovitými noži). Ve střední misce utřeme metličkou 30g změklého másla spolu s 20g pískového cukru, pak postupně vešleháme 1 vejce + 1 žloutek navíc (mělo by mít pokojovou teplotu, aby se máslo nesrazilo). Přidáme 250g měkkého tučného tvarohu, jemně ustrouhanou kůru z poloviny BIO citronu, a vymícháme v krémově hladkou směs. (Zkoušel jsem různé druhy tvarohu – ať už klasický „kostkový“, nebo farmářský, také vaničkový Milko, ale nejvíce se mi osvědčil „tučný červený“ Madeta. Z jiných druhů bylo těsto buď příliš tuhé a mazlavé, nebo příliš řídké.) Do vzniklého krému pečlivě zapracujeme naše čerstvé chlebové „drobky“, uhladíme, misku přikryjeme fresh fólií, a dáme do lednice na 2h vychladit.
Mezitím si z další toastové chlebové střídky bez kůry opět vyrobíme drobky/čerstvou strouhanku, tentokráte jen 50g (cca 4 plátky). Na nepřilnavé pánvi rozpustíme lžíci másla, přidáme chlebové drobky, 1 vanilkový cukr, a opražíme do lehce zlatavé barvy a křupava. Přidáme půl lžičky skořice, promícháme, a přesypeme do misky, abychom zabránili přepálení strouhanky.
Aby bylo vše připraveno k okamžitému servírování, dokončíme si rebarborovou omáčku: Vychladlou rebarboru nalijeme do mixeru, přidáme 250g čerstvých, zralých, sladkých jahod, a řádně rozmixujeme. Celou směs můžeme dát opět vychladit (před podáváním ji jen lehce promícháme nebo krátce „promixneme“).
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Konečně přišla řada na noky - připravíme si na ně sladkou a voňavou lázeň.. Do menšího kastrolu nalijeme 1,5l vody, přihodíme proužky z poloviny BIO citronu, 40g cukru, a panáka tuzemáku. Tekutinu přivedeme k lehkému varu, a můžeme do ní noky sázet.. Tvoříme je z odpočatého „těsta“ pomocí 2 lžic, lžíci pak ponoříme i s nokem do lázně, a necháme ho do ní sklouznout. Dle velikosti noku a intenzitě plamene vaříme cca 3-5 min, musí držet tvar, a nesmí být blátivý. (V podstatě jde jen o zafixování zahuštěného tvarohu vejcem.) Při použití větších lžic nám vyjde 12 noků, což jsou přesně 4 porce. Uvařené noky opatrně vytahujeme drátěnou lžící, necháme okapat na kuchyňském ubrousku, a ještě teplé obalujeme ve skořicové strouhance.
Jemné tvarohové noky ovoněné citronovou kůrou, v křupavém, skořicovo-vanilkovém kabátku podáváme s „rebarborově“ kyselkavou růžovou omáčkou vonící po jahodách. Nezapomeneme dozdobit svěžími lístky máty! A pokud nám omáčka zbyde, stačí ji zamrazit, a máme skvělý sorbet.. :-)
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat